op de hoogte blijven? vul hier uw emailadres in

Muziek beluisteren is een groep muziekliefhebbers die wekelijks onder leiding van musicoloog Michael Swolfs proeft van klassieke muziek. Zij gaan ook regelmatig samen, grondig voorbereid en aan een voordelig tarief, naar concerten. Om deel te nemen aan ‘Muziek Beluisteren’ heb je geen voorkennis nodig. Welkom op dinsdagmiddag van 14u-16u of (NIEUW!) dinsdagavond van 19u30u-21u30 (schoolvakanties uitgezonderd) in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Hemiksem.
www.academiehsn.be
Op maandagmiddag van 13u tot 15u en op maandagavond van 19u30 tot 21u30, kan u aansluiten bij een groep in de academie voor muziek en woord van Willebroek.
www.academiewillebroek.be

dinsdag 17 juni 2014

Puccini - Manon Lescaut

Manon Lescaut (opera van Puccini, première 1 februari 1893, naar een roman van Abbé Prévost (Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut) uit 1731.

Het populaire verhaal was al geadapteerd tot toneelstuk en ballet toen het in de 19de eeuw al door drie Franse componisten al in operavorm was gegoten (Balfe, 1836 - Auber, 1856 - Massenet, 1884). Hierdoor was het verhaal wel gekend bij het publiek, waardoor Puccini’s versie een minder logische verhaallijn moest volgen.

Puccini wilde het verhaal op een meer moderne en ongewone manier belichten met de nadruk het Italiaanse sentiment voor tot wanhoop drijvende passie.

Een geplande 2de akte die zich in het nederige stulpje van de arme geliefde zou afspelen, werd geschrapt om overlappingen met het werk van Massenet te vermijden.

Daarnaast werden enkele scenes toegevoegd (zoals de scene in de gevangenis van Le Havre) die niet voorkwamen in het boek van Prévost.

Verhaal

tijd: 2de helft 18de eeuw

1ste Akte: de ontmoeting
Amiens, groot marketplein bij de porte de Paris
Avond. Studenten en jonge meisjes hangen op het plein. Eén onder hen heft een half-spottend lied aan over de jeugd en de liefde. Chevalier des Grieux wordt beschimpt om zijn onfortuinlijke liefdesleven. Hij brengt een luchtige serenade (Tra voi belle, brune e bionde).
De postkoets uit Arras arriveert met onder de passagiers Manon Lescaut, haar broer en de oude rijke schatbewaarder Géronte de Ravoir. Voor chevalier des Grieux is het liefde op het eerste gezicht (Donna non vidi mai) en overtuigt Manon (Vedete? Io son fedele), hoewel zij op weg is naar het klooster, om met hem te vluchten met de koets die Géronte had klaargezet om Manon onder zijn eigen hoede naar Parijs te voeren.

2de Akte: Manon in een gouden kooi
Parijs, een elegant salon in Gérontes paleis
(Manon heeft de chevalier Des Grieux verlaten na een kortstondig affaire in de arme buitenwijken van Parijs). Manon leeft als maïtresse van Géronte een weelderig maar saai bestaan en bekent aan haar broer dat ze verlangt naar de periode met des Grieux (In quelle trine morbide). Nu krijgen we een mooie sfeerschepping van de 18de eeuw met een pruikenmaker, een castraatzanger die een madrigaal brengt van de hand van Géronte en een dansmeester die Manon en Géronte begeleidt. Manon zingt een statig menuet in de pastorale sfeer (l’Ora, o Tirsi, è vaga e bella).

Door toedoen van Manons broer brengt chevalier des Grieux voor het eerst sinds de breuk een bezoek aan haar en het liefdesvuur ontvlamt weer (Tu, tu amore? Tu?!). Ze worden door een woedende Géronte betrapt. Manon talmt om haar juwelen mee te nemen en wordt, voor ze samen met des Grieux kan vluchten, gearresteerd als een vrouw van lichte zeden en dief.

Intermezzo (orkest)
Gevangenis - reis naar Le Havre
Na vruchteloze pogingen om Manon vrij te krijgen, zweert des Grieux haar te volgen tot het einde van de wereld.

3de Akte: Deportatie naar Louisiana
Le Havre: een plein bij de haven
Ochtend. Een groep prostituees staat op het punt gedeporteerd te worden naar een strafkolonie in Louisiana (Amerika). In totale wanhoop probeert des Grieux met enkelen Manon te bevrijden maar de poging mislukt. Daarna probeert hij tevergeefs een groep omstaanders op het plein te mobiliseren. De sensatie van het appèl van de twaalf gevallen vrouwen wint het van het medelijden voor het droeve lot van Manon en des Grieux. Uiteindelijk smeekt hij de kapitein van het schip, dat Manon voor eeuwig van hem zou wegvoeren, hem mee te laten varen (No! Io pazzo son!).

4de Akte: Manons dood
Amerika: eindeloze vlakte bij New Orleans
Des Grieux heeft de neef van de gouverneur van Louisiana gedood in een duel om Manon. Het paar is op de vlucht en hoopt asiel te zoeken in een Britse kolonie maar Manon is door de ontberingen totaal uitgeput (Sola, perduta, abbandonata). Des Grieux gaat alleen op zoek naar water en vindt haar stervende bij zijn terugkeer.

Muziek

Neoclassicisme

orkestmuziek gebaseerd op enkele stukken voor strijkers: twee minuetti en Crisantemi

groot orkest met harp, tam-tam, klokkenspel, celesta en enkele instrumenten in de coulissen (fluit, cornet, klok, drum en sleebellen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt dat je een bezoek brengt aan deze blog en dat je wil reageren. Ik publiceer jouw reactie zo snel mogelijk.
vriendelijke groet
M