op de hoogte blijven? vul hier uw emailadres in

Muziek beluisteren is een groep muziekliefhebbers die wekelijks onder leiding van musicoloog Michael Swolfs proeft van klassieke muziek. Zij gaan ook regelmatig samen, grondig voorbereid en aan een voordelig tarief, naar concerten. Om deel te nemen aan ‘Muziek Beluisteren’ heb je geen voorkennis nodig. Welkom op dinsdagmiddag van 14u-16u of (NIEUW!) dinsdagavond van 19u30u-21u30 (schoolvakanties uitgezonderd) in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Hemiksem.
www.academiehsn.be
Op maandagmiddag van 13u tot 15u en op maandagavond van 19u30 tot 21u30, kan u aansluiten bij een groep in de academie voor muziek en woord van Willebroek.
www.academiewillebroek.be

maandag 21 juli 2014

een bijzonder orkestinstrument, de celesta

Een Franse uitvinding, een hemelse klank, het uitzicht van een kleine buffetpiano.

De celesta is verwant aan het fijne klokkenspel (metalen plaatjes) maar heeft een veel vollere klank.

In 1893 gaat het meest bekende stuk met de celesta in première met de Notenkraker. Tsjaikovsky heeft met de celesta ook een primeur voor het Russische publiek en bewaart het gloriemoment voor dit instrument voor de solo van de suikerboonfee bijna op het einde van het ballet.

Hieronder een inleiding (in het Engels zonder ondertiteling) over het instrument door een orkestmuzikante (die de klavierinstrumenten van het orkest bespeelt waaronder ook het klavecimbel).


veel kijk- en luisterplezier

M

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt dat je een bezoek brengt aan deze blog en dat je wil reageren. Ik publiceer jouw reactie zo snel mogelijk.
vriendelijke groet
M